blank

Koronavírus-tünetekkel kihez fordulhatunk Németországban, Ausztriában?

blank
blank

H I R D E T É S

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is könnyű elkapni a koronavírust. Aki nem zárkózik be a négy fal közé, mindenhol ki van téve a megfertőződés veszélyének. Mindazonáltal nem érdemes félelemben élni, az élet nem állhat meg, és jó hír, hogy ha külföldön leszünk betegek, akkor is van hová fordulni.

Mint az köztudott, a COVID-19 betegség az egyes embereknél különböző tüneteket vált ki. A legtöbb fertőzöttnél enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású a vírus, amelyből a gyógyulás kórházi ápolás nélkül bekövetkezik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a leggyakoribb panaszok a láz, a száraz köhögés és a fáradékonyság. Kevésbé gyakoriak a torokfájás, a hasmenés, a kötőhártya-gyulladás, a fejfájás, és a szaglás, illetve az ízlelés elvesztése. Előfordulhat bőrkiütés, vagy elszíneződés is az ujjakon vagy lábujjakon. Súlyos tünetek lehetnek a légzési nehézség, illetve légszomj, a nyomás vagy fájdalom a mellkasi régióban, valamint a beszédképesség elvesztése, illetve mozgásképtelenség.

Amennyiben valaki Ausztriában tartózkodva az új koronavírus tüneteit véli magán érzékelni, ne menjen orvoshoz, kórházba, hanem rögtön hívja fel a 0-24 óráig ingyenesen elérhető 1450-es vagy 0800 555 621-es telefonszámot, ezen keresztül kérjen segítséget. Bécs területén a 141-es telefonszámon is kérhetnek orvosi segítséget az esetleges fertőzöttek.

Németországban az a szabály, hogy ha valaki a beutazáskor vagy azt követően tüneteket észlel magán, köteles azonnal jelentkezni az illetékes egészségügyi hatóságnál, akik majd döntenek a további teendőkről. A lakóhely/tartózkodási hely szerint felelős elérhetőségét EZEN A LINKEN találjuk. Csupán irányítószámunkat vagy helységnevet kell beírni hozzá, hogy e-mail és telefonelérhetőséget is találjunk az illetékesekhez.

Fontos észben tartani: előfordulhat ugyan, hogy az adott telefonszámon tudnak magyar nyelvű tájékoztatást is adni, de azért mindenképp készüljünk fel arra, hogy szükségünk lesz némi nyelvtudásra ahhoz, hogy megértessük magunkat és mi magunk is tisztában legyünk az elhangzó utasításokkal, tanácsokkal. Esetleg kérjük egy németül nálunk jobban beszélő ismerős segítségét, aki tolmácsolja segítségkérésünket és lefordítja a számunkra nehezebben érthető fogalmakat.

Mindemellett érdemes képben lenni az adott ország aktuális, kötelező óvintézkedéseivel. Ausztriában például szeptember 21-én vezettek be legutóbb korlátozásokat, amelyek a maszkhasználatra, a vendéglátásra, valamint a rendezvényekre vonatkoznak. A pontos szabályokról ITT olvashatunk bővebben. Németországban pedig minimum 50 eurós bírságot szabhatnak ki a maszkot nem viselőkre, illetve minden tömegrendezvényt betiltottak erre az évre. Még több információt találunk az aktuális német szabályozásról IDE KATTINTVA.

Szerző: T.M.

#koronavirus #Nemetorszag #Ausztria #kulfoldi munka #egeszsegugyi ellatas #megbetegedes

H I R D E T É S