blank
Wall Street sign hanging on a pole, New York

Visszafordíthatja az újabb hullám az amerikai gazdaság fellendülését?

blank
blank

H I R D E T É S

A delta-változat elterjedése az Egyesült Államokban késleltette az irodák újranyitását, megzavarta az iskolakezdést, és általában szertefoszlatta a reményeket, hogy az élet visszatérhet a régi kerékvágásba. De nem fordította visszafelé az amerikai gazdasági fellendülést.

A fellendülés azonban próbatétel előtt áll: a segélyek nagy része megszűnik, pedig ezek segítettek a háztartások és a vállalkozások talpon maradásában az elmúlt másfél évben.
A fizetésevedelmi program, eddig több száz milliárd dollár támogatást és hitelt osztott ki kisvállalkozások ezreinek. A szövetségi kilakoltatási moratórium a múlt hónapban ért véget, miután a Legfelsőbb Bíróság megakadályozta a Biden-kormány utolsó pillanatban tett erőfeszítéseit annak meghosszabbítására.

Legutóbb becslések szerint 7,5 millió ember veszítette el munkanélküli segélyét, amikor a járvány idején kibővített támogatási programok lejártak. Az újjáéledő járvány és a segélyek csökkentése miatt a Wall Street-i elemzők a harmadik negyedévre a fogyasztói kiadások csökkenését vetítik előre, ugyanakkor ezek a kiadások voltak az elmúlt év fellendülésének kulcsai. Közben a vártnál jobban nőtt a munkanélküliség is.

Ennek ellenére a közgazdászok fontos erőforrásokat is látnak, amelyek akár erős fellendülést indíthatnak el – kevesen tartanak a gazdaság újabb recessziójától, nemhogy a tavalyi összeomlás megismétlődésétől.
„Világos lassulás történt, de én inkább lassításnak nevezném, mint csökkentésnek” – mondta Jay Bryson, a Wells Fargo vezető közgazdásza. „Biztosak vagyunk abban, hogy a bővülés folytatódik. Ugyanakkor még a legoptimistább forgatókönyvek szerint is hónapokba telhet, amíg minden munkavállaló, aki ebben a hónapban elveszítette a juttatásait, ujra talál munkát.

A Delta variáns terjedése, visszaesést okozott bizonyos ágazatokban, különösen az vendéglátásban és a légi közlekedésben. De ez a kismértékű csökkenés nem hasonlít a gazdaság egészére kiterjedő visszaesésre, amelyet a korábbi Covid -hullámokban tapasztalt az Egyesült Államok.

Egyelőre nem léptek életbe a járvány korábbi hullámaiban elrendelt korlátozások és boltbezárások, és bár az emberek óvatosabbak lettek, sok vállalkozás megtalálta az alkalmazkodás módját. Az étteremfoglalások például az OpenTable -on csak 10 százalékkal csökkentek a július eleji csúcshoz képest. Ez jóval kisebb csökkenés, mint a legutóbbi, téli Covid -hullám idején.

Nagy kérdés , hogy mit okozhat az erősödő járvány a munkaerőpiacon? Ha fertőzöttek száma továbbra is magas, az emberek habozhatnak olyan munkát vállalni, amely közelebbi testi kontaktust követel , különösen ott, ahol alacsony az oltási arány. És ha az iskolák és a napközi otthonok nem tudnak folyamatosan nyitva maradni, a szülőknek nehézségei lehetnek a munkába való visszatéréssel. Az állami támogatások egyébként nem szűntek meg teljesen. Szülők milliói kapnak még pénzt az év végéig a Biden elnök 1,9 billió dolláros segélycsomagjának részeként, márciusban elfogadott törvény alapján.

A közgazdászok, köztük a Biden -adminisztráció tisztviselői azt mondják, hogy a gazdaság „gyógyulásának” az átmeneti időszakát megkönnyítheti a rekordszámú háztartási megtakarítás, amely elősegítheti a fogyasztói kiadások növekedését az állami támogatás csökkenésekor. Ennek a pénznek nagy része azoknak a gazdagabb, magasan kvalifikált amerikaia-knak a bankszámláin van, akik nem veszítették el a munkájukat, de sok alacsonyabb jövedelmű háztartásnak is sikerült legalább egy kis megtakarításra szert tennie a megemelt munkanélküli segélyekből és egyéb támogatásokból, ez a pénz pedig segít átvészelni a munkakeresés időszakát.

Fotó : Envato

Forrás : The New York Times

#gazdasag #usa #jarvany #delta #munkanelkuliseg

H I R D E T É S