blank
Young man in casualwear leaning over table while networking at home

Segítik a munkát, de nem veszik el a munkahelyeket. Robotok, munkára fel!

blank
blank

H I R D E T É S

Pozitívak a munkarőpiaci kilátások, ugyanakkor a cégek életét munkaerőhiány nehezíti meg. Ma már viszont sok olyan pozíció létezik, ami nagyon egyszerűen kiváltható szoftverrobotok alkalmazásával.

A járvány kirobbanása óta bár rengetegen képezték át magukat, vannak szakmák, ahol nem találni képzett szakembereket egy-egy állásra. Ugyan a piaci kilátások pozitívak, a legnagyobb kihívást a munkaerőhiány jelenti ma Magyarországon a cégeknek.

Szőnyi András, a mortoff.hu üzletfejlesztési vezetője szerint bár évek óta mindenhonnan azt hallani, hogy a robotok idővel elveszik majd a munkánkat, most épp azt tapasztalhatjuk meg, hogy a vállalatok segítségére tudnak lenni.

Pánikkeltés csupán, hogy a robotok miatt nem lesz majd hol dolgozniuk az embereknek néhány éven belül. Éppen ellenkezőleg: a szoftverrobotok a monoton, de a hibákat nem tűrő folyamatokat automatizálják, így a felszabaduló munkatársakat sokkal nagyobb kreativitást igénylő feladatokra lehet alkalmazni. Ez nem csak költséghatékony, de gyakorlatilag két legyet üthetünk vele egy csapásra” – magyarázta a szakértő.

Példaként említette, hogy amikor a lyoni takácsok megkapták az első szövőgépeket, tiltakozásul a folyóba dobálták őket, holott az eszközöknek köszönhetően nőtt a kereslet, és nem lett kevesebb munkájuk ezek miatt. Valami hasonló zajlik most is, csak modernebb kivitelben.

Becslések szerint a szoftverrobotok piaca az elkövetkező egy évtizedben 35–40-szeresére fog nőni, hiszen egyre több vállalat ismeri fel a technológiában rejlő lehetőségeket.

A szakember szerint a szoftverrobotok ismertsége a hétköznapokban még nem nagy, de a technológia a nagyvállalatoknál egyre népszerűbb, és mivel a digitalizáció – a járványnak is köszönhetően – robbanásszerűen fejlődik, a közeljövőben várhatóan egyre több cégnél lehet majd ezzel találkozni – írja a Seniorplus.

Fotó : Envato

#munkaero #munkaerohiany #technologia #robotozacio

H I R D E T É S