blank

Trump az egyik legnagyobb vesztes? Ők a leggazdagabb amerikaiak és csehek

blank
blank

H I R D E T É S

A volt amerikai elnök már nem szerepel a Forbes 400 leggazdagabb embert felvonultató listáján. Nem sok vesztese van a listának, a koronavírus okozta gazdasági ellenére a 400 ember vagyonának csaknem 40 százalékos növekedése mutat: összesen 4500 milliárd dollárt tudhatnak magukénak.

A leggazdagabbak ranglistáját az elmúlt évtizedekben vezető Bill Gates, a Microsoft alapítója is visszacsúszott a negyedik helyre, de válása után sem panaszkodhat:  így is maradt neki 134 milliárd dollár.

Más a helyzet a volt Bezos-házasságban: a 2019-es válás Jeff Bezos vagyonát nem tudta eléggé megrázni ahhoz, hogy listaelsőségét fel kelljen adnia, 201 milliárd dolláros vagyonával 11 milliárdot ver a második helyezett Muskra (190 milliárd dollár), és közel 70-et a harmadik, nehéz heteket megélő Zuckerbergre (134 milliárd dollár).

Nem meglepően a toplista nagy részét a 60-hoz, de inkább 70-hez közelítő férfiak uralják. A negyven alatti fiatalok is csak elvétve szerepelnek a listán, Zuckerbergen kívül 14 másik férfi rendelkezik a szerepléshez elegendő vagyonnal. A kriptovaluták és mémrészvények tulajdonosai között a legfiatalabb, 29 éves Sam Bankman-Fried is egy kriptovaluta kereskedőnek, az FTX-nek köszönheti 22,5 milliárdos vagyonát.

A szárnyaló tech részvényeknek köszönhetően sokan meggazdagodtak az elmúlt évben, ez a szektor pörgette legjobban a listán szereplők vagyonát. A tech-szektor egyértelmű nyertese a Tesla-SpaceX vezér Elon Musk, akinek vagyona abszolútértékben  nőtt a legjobban.

Egymilliárd koronával 74,9 milliárd koronára (1048,6 milliárd forint) nőtt Andrej Babis cseh kormányfő vagyona egy év alatt – derül ki az amerikai Forbes magazin cseh kiadásának legújabb számából, amely közzétette a száz leggazdagabb cseh állampolgár listáját.

A leggazdagabb cseh állampolgárok listáján a kormányfő azonban a tavalyi negyedik helyről az idén az ötödik helyre csúszott vissza.  A Forbes szerint Andrej Babis a koronavírus-járvány nyertesei közé tartozik, mert olyan ágazatokban vállalkozik (mezőgazdaság, élelmiszeripar, vegyipar), amelyeket a legkevésbé érintett a járvány. A miniszterelnök a cseh összeférhetetlenségi törvény értelmében 2017 elején speciális vagyonkezelői alapba helyezte a tulajdonában lévő Agrofert holdingot.

A leggazdagabb csehek listáját most első ízben nő, Renáta Kellnerová, a márciusban légibalesetben az Egyesült Államokban elhunyt Petr Kellner özvegye vezeti. Kellner a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa volt, és vagyonát a felesége örökölte. Az 54 éves Kellnerová vagyonát jelenleg 374,7 milliárd koronárabecsülte a Forbes, ami 82 milliárddal több, mint egy éve a férje vagyona volt.

A második helyen Karel Komárek, az elsősorban az energetikai iparban aktív KKCG-csoport tulajdonosa van 117,8 milliárd koronával (1649,2 milliárd forint). Komárek tavaly 71 milliárd koronával (958 milliárd forint) az ötödik helyen volt. A tavalyi második helyen lévő Radovan Vítek ingatlankereskedő vagyona ugyan 86 milliárd koronáról (1161 milliárd forint) 103 milliárd koronára nőtt, de ez most csak a harmadik helyet jelenti.

Fotó: Wikimedia

#gazdagsag #vagyon #forbes

H I R D E T É S