Two young workers at workshop

Vonzó-e a fiatalok teljes jövedelemadó-mentessége a munkáltatóknak?

blank
blank

H I R D E T É S

Legkésőbb 2022. január 1-től teljes jövedelemadó mentességet kapnak a 25 év alatti munkavállalók.

Ismerjük már ezt a kedvezményt, hiszen pont ilyenben részesülnek a 4 gyermeket szülő nők is. Azzal a különbséggel, hogy az az adókedvezmény időkorlát nélküli. Nem kötődik életkorhoz és a gyermekek tankötelezettségéhez sem.

A fiatalok adókedvezményét a munkabér jellegű jövedelmek után lehet érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy a 25 évnél fiatalabb munkavállalók 15%-kal magasabb nettó jövedelmet vihetnek haza, mint náluk idősebb kollégáik.

A kedvezmény a munkáltatókat nem érinti

A munkáltató bér- és járulék költsége nem lesz kevesebb, hiszen az adókedvezmény a dolgozót érinti. Vagyis a bruttó fizetésből nem vonnak le adóelőleget, tehát a munkavállaló többet visz haza nettó fizetésként. Az adókedvezmény előny a fiataloknak, de nem teszi vonzóbbá a munkáltatók számára a pályakezdő fiatalok foglakoztatását.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy mivel nem fizetnek személyi jövedelemadót, ezért értelemszerűen más adókedvezményt sem tudnak érvényesíteni. Tehát, ha egy 25 évnél fiatalabb első házasságot köt, akkor az első házasok adókedvezményét ő maga nem veheti igénybe, arra csak a másik, 25 évnél idősebb házastárs tudja igénybe venni. Ha mindkét fiatal 25 évnél fiatalabb, akkor elesnek a kedvezménytől.

Ugyanez igaz a családi adókedvezményre. Ha egy 25 évnél fiatalabb várandós lesz vagy gyermeke születik, akkor a családi adókedvezményt nem tudja érvényesíteni. Ezt csak a másik 25 évnél idősebb házastárs igényelheti. Ha mindkét fiatal 25 évnél fiatalabb, akkor ettől a kedvezménytől is elesnek.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#szja #adokedvezmeny #ado #ber #jarulek #foglalkoztatas #fiatalokadokedvezmenye

H I R D E T É S