blank

20 cégtől származik a világ műanyaghulladékának több mint fele

blank
blank

H I R D E T É S

Egy új tanulmányból kiderült, hogy a bolygón keringő egyszer használatos plasztikok 55 százalékát 20 nagyvállalat termeli. A Minderoo Alapítvány nyomon követte a műanyagok útját a gyárakban történő előállításuktól, az egyszer használatos műanyagként történő felhasználáson át, egészen addig mielőtt a kukába kerültek volna.

Az alapítvány szerint 2019-ben több mint 130 millió tonna műanyagot dobtak ki – ennek nagy részét elégetik, lerakókban tárolják, vagy legrosszabb esetben a környezetben szabadulnak meg tőle. Az egyszer használatos plasztik gyakran az óceánjainkba kerül, és a látható szennyezés nagy részét ez teszi ki, amelyet a tengerparton is tapasztalhatunk.

A jelentésben megállapították, hogy az olyan vállalatok, mint az ExxonMobil gázóriás és a Dow vegyszergyártó, valamint a Sinopec kőolaj- és vegyiipari vállalat vezetik a környezetszennyezők listáját: ez a három vállalat együttesen felelős a világ egyszer használatos műanyaghulladékának 16 százalékáért.

A húszas listán szereplő cégek közül 11 ázsiai, 4 európai, 3 észak-amerikai, 1 Latin-Amerikában, 1 pedig a Közel-Keleten található. Az érintett vállalatok többségét a világ legnagyobb bankjai, köztük a Barclays, az HSBC, a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase finanszírozzák.

Forrás: https://de.euronews.com/green/2021/05/22/20-firmen-produzieren-55-prozent-des-weltweiten-plastikmulls

#kornyezetszennyezes #fenntarthatosag #zoldzona

H I R D E T É S