blank

700 millió euróval támogatja az EU az Unión kívüli oktatást

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Bizottság 700 millió euróval járul hozzá a globális oktatási partnerség célkitűzéseinek sikeréhez, 90, unión kívüli országban segíti az oktatási rendszerek átalakítását és a felzárkózást a 2021-2027 közötti időszakban – jelentette be a testület elnöke.

Ursula von der Leyen közölte, az összeg több mint egymilliárd gyermek számára fogja biztosítani a megfelelő szintű oktatást, illetve fogja megszüntetni az oktatást hátráltató zavarokat a programban részt vevő országokban.

Az oktatás támogatása, különösen a lányok és a nők számára kulcsfontosságú ahhoz, hogy jó kilátásokkal rendelkezzenek a jövőt illetően – mondta. Hozzátette, az elmúlt időszakban világszerte több mint 600 millió 6 és 14 év közötti gyerek nem szerzett minimális jártasságot sem az olvasás területén, a serdülők pedig nem fejlesztették a 21. század kihívásaihoz szükséges készségeiket, a helyzetet a koronavírus-járvány csak tovább rontotta.

Súlyosbította a nemek közötti egyenlőtlenséget, a digitális megosztottság pedig fokozta az oktatáshoz való hozzáférés nehézségeit, különösen az alacsony és a közepes jövedelmű országokban. A lányok kevesebb hozzáféréssel rendelkeznek az internethez és a mobil technológiához mint a fiúk, ami növeli hátrányos helyzetüket a távoktatás lehetőségeihez való hozzáférés terén – hívta fel a figyelmet az uniós bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint különböző finanszírozási eszközökön keresztül az EU mintegy 100 országban támogatja az oktatást. A partnerországokkal közösen jelenleg azon dolgozik, hogy csökkentse a koronavírus-világjárványnak a tanulásra és a gyerekek jólétére gyakorolt hatását, és megkönnyítse a biztonságos visszatérést az iskolába.

Forrás: MTI

#unio #oktatas #tamogatas

H I R D E T É S