blank

700-szor többet keres az igazgató a beosztottnál?

blank
blank

H I R D E T É S

A társadalmi egyenlőtlenség az Egyesült Államokban a bérekben jelenik meg a legjobban: ma már vannak olyan szektorok, ahol 400-700-szoros a vezetők és az adott cégnél alkalmazottak átlagfizetése között.

Az USA legnagyobb munkaügyi szakszervezete, az AFL-CIO kutatása Amerika 500 legnagyobb, tőzsdén szerepló vállalatát vette górcső alá, ahol a bérkülönbségeket különös figyelemmel követik a szakszervezetek.  A novekedes.hu által közölt felmérésből kiderült, hogy a 500-as listán szereplő óriásvállalatok vezérigazgatói átlagosan 15.5 millió dollárt kerestek az előző évben, ez közel 300-szor több, mint az alkalmazottak átlagfizetése.

A bérkülönbségek az egyes szektorokra lebontva nagyon eltérnek, de mindent visz az úgynevezett nem alapvető fogyasztási cikkek szektora, ahol már 700-szoros a bérkülönbség a vezetők és az alkalmazottak átlagbére között – az olyan cégeknél, mint a McDonald’s vagy a Nike  a vezérigazgatók 741-szer keresnek többet, mint az alkalmazottak. Ennek a szektorban azért is nagy a bérkülönbsége, mert a dolgozók jelentős része nagyon alacsony fizetést kap, ami lehúzza a mediánbért.

A következő kategóriában, az úgynevezett alapvető fogyasztási cikkek szektorában közel 400-szor többet keresnek a vezérigazgatók. Ide tartoznak olyan kereskedelmi láncok mint például a Tesco.

 Az IT szektorban már 315:1-hez az arány, a kommunikációs szektorban pedig 334:1. A nehézipari és könnyűipari szektorban 229-szeres a különbség. Valamivel rosszabb a helyzet az egészségügyi szektorban, ahol a vezérigazgatók már 253-szor keresnek többet.

A legkisebb bérszakadékkal a közüzemi szektor rendelkezik, a vezetők pusztán 92-szer keresnek többet, mint a munkavállalók.

Fotó: Envato

#berek #berkulonbseg #felmeres #usa

H I R D E T É S