blank

A gazdagok és a szegények rejtegetik leginkább a pénzüket

blank
blank

H I R D E T É S

A dolgozó háztartásokban az éves jövedelem 12-16 százalékát, ezen belül a versenyszférában dolgozók a jövedelem ötödét-hatodát titkolták el 2015-ben. A jövedelemeltitkolás viszont a 2015 és 2017 közötti három évben nagyjából lefeleződött országosan – ez derül ki egy tanulmányból, amit a G7 közölt.

A fogyasztási és jövedelmi statisztikák összevetése alapján az látszik, hogy leginkább a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelműek, az országhatáron keresztül ingázók és a fiatalabb munkavállalók titkolták el a jövedelmük egy részét.

Utóbbira az lehet a magyarázat, hogy ezek az emberek gyakran kényszerülnek a szürkefoglalkoztatásba, a gazdagabbaknak pedig több könnyebben elrejthető – például a tőkejövedelmeik – vannak.

Kiderült az is, hogy Budapesten lényegesen kisebb a jövedelemeltitkolás aránya, mint vidéken, amire az lehet a magyarázat, hogy a fővárosban több a jól fizető, bejelentett munkahely, így kisebb a késztetés a jövedelem rejtegetésére.

Megyei lebontásban Hajdú-Bihar és Vas emelkedik ki, ezeken a környékeken sokan dolgoznak a szomszédos országokban. Közülük sokan lehetnek azok, akik az Ausztriában és Romániában szervezett jövedelmeiket nem vagy csak részben vallják be Magyarországon.

Fotó: Envato

#jovedelem #bevallas #versenyszfera #foglalkoztatas

H I R D E T É S