blank

A harmadik országok jelenthetik a megoldást a munkaerőhiányra?

blank
blank

H I R D E T É S

Nem gond a háromműszakos munkarend és a 12 órás beosztás, a túlóra pedig kifejezetten preferált az Európai Unión kívülről érkezett, kölcsönzött munkavállalók körében. A konstrukció azon túl, hogy hatékony megoldást jelent a munkaerőhiányra, nagyon gyors megtérülést hozhat az őket alkalmazó cégeknek.

A múlt évben a korlátozások, illetve a termelés visszafogása miatt számos harmadik országból érkezett kölcsönzött munkavállalótól köszöntek el a vállalkozások, azonban a gazdaság újraindulásával ismét megugrott irántuk a kereslet. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen a hazai társaságok összességében pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek velük kapcsolatban.

“Eleinte fenntartásokkal fogadták a partnereink, amikor a hazai munkaerőhiány enyhítésére azt javasoltuk, hogy az Európai Unión kívüli, szomszédos országokból hozzunk munkavállalókat. A legtöbben a nyelvi nehézségek és a kulturális különbségek miatt aggódtak. Azonban azok a társaságok, amelyek azóta kipróbálták ezt a lehetőséget, határozottan pozitívan nyilatkoztak. Nem probléma számukra a három műszakos, vagy a 12 órás beosztás, és kimondottan keresik a túlórázási lehetőségeket” – számolt be a tapasztalatokról Czellecz Zoltán, a Work Force operációs igazgatója az Adózónának. 

Az ugyanakkor kérdéses, hogy meddig lesz majd lehetőség Ukrajnából, vagy Szerbiából pótolni a hiányzó munkaerőt, az utóbbi másfél évben ugyanis Nyugat-Európa is egyre inkább megoldásként tekint a harmadik országok munkavállalóira.

Egy szeptembertől életbe lépett kormányrendelet újabb harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatását teszi lehetővé. Szintén a kormányrendelet értelmében lép életbe egy úgynevezett minősített foglalkoztatói státusz, melyre a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó HR-szolgáltatók pályázhatnak majd. A minősítés megszerzéséhez emelt szintű szakmai, valamint letétfizetési elvárásoknak szükséges megfelelni, a nyilvántartásba való bekerülés pedig egyértelműen biztonságot, stabilitást, és megfelelő szakértelmet sugall mind a munkáltatói, mind pedig a munkavállalói oldalnak – tette hozzá az igazgató.

Fotó: Envato

#munkaerohiany #munkavallalas #vendegmunka

H I R D E T É S