blank

A járvány miatt (is) nőtt a gyermekmunkások száma

blank
blank

H I R D E T É S

Nőtt az elmúlt években a gyerekmunkát végző kiskorúak száma, a koronavírus-járvány pedig jelentősen nehezíti ennek visszaszorítását, és veszélybe sodorja a már eddig elért eredményeket is –  írja friss jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet és az ENSZ Gyermekalapja.

A jelentés szerint az elmúlt négy évben 8,4 millióval nőtt a munkára kényszerült gyerekek száma, így jelenleg körülbelül 160 millió, gyerekmunkát végző kiskorúról tudni világszerte. Az okok közt szerepel, hogy a járvány alatt rengeteg felnőtt vesztette el a munkáját, így sok családban a gyerekek váltak pénzkeresővé. Az ő helyzetüket még az is nehezíti, hogy a megbetegedések, illetve a járványügyi rendelkezések miatt sok iskola is bezárt.

A vidéki térségekben közel háromszor gyakoribb a gyerekmunka, mint a városokban: a gyerekmunkát végzők 70 százaléka, azaz közel 112 millió gyerek a mezőgazdasági szektorban dolgozik. További 20 százalék – azaz 31,4 millió – a szolgáltatói szektorban, 10 százalékuk, vagyis 16,5 millióan pedig az iparban. 2016 óta 6,5 millióval 79 millióra nőtt az olyan gyerekek száma, akik az egészségükre veszélyes munkát kénytelenek végezni. A jelentés szerint a járvány miatt a jövő év végéig további 9 millió gyereket fenyegethet a gyerekmunka veszélye.

Az ENSZ célja, hogy a gyerekmunkát 4 éven belül teljesen megszüntessék.

Forrás: Telex

#gyermekmunka #jarvany #ensz

H I R D E T É S