blank

A klímaváltozás miatt sürget határozott fellépést 200 egészségügyi szaklap

blank
blank

H I R D E T É S

A világszerte megjelent kiadványok szerkesztőségei közösen sürgetik a vezetőket, hogy tegyenek intézkedéseket a “legnagyobb közegészségügyi fenyegetés” megállítása érdekében. A British Medical Journal szerint ez az első alkalom, hogy ennyi publikáció áll össze, hogy ugyanazt a kijelentést tegye, tükrözve a helyzet súlyosságát.

A vezércikkben – amelyet az ENSZ közgyűlése és a Cop26 klíma csúcsértekezlete előtt, novemberben, Glasgowban tesznek közzé – a lapok szerkesztői hangsúlyozzák: a természet további pusztulását csak akkor lehet megállítani, ha sikerül a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani.

Mint írják: a tudomány állásfoglalása egyértelmű; ez a hőmérséklet növekedés az iparosodás előtti átlag feletti, és a biológiai sokféleség folyamatos csökkenése katasztrofális egészségkárosodást okoz, amelyet lehetetlen visszafordítani. A járvány elleni védekezés nem lehet indok a károsanyag-kibocsátások csökkentésének elhalasztásához.

A lapok a világ vezetőitől sürgős, a társadalom egészére kiterjedő változtatásokat követelnek, amelyek igazságosabb és egészségesebb világhoz vezetnek, ezért szerintük a gazdagabb államoknak kell segíteniük azokat a szegényebb országokat, amelyek már most szenvednek a klímaváltozás káros hatásaitól – írja a The Guardian.

Fotó: Wikimedia / Alt-n-Anela

#klimavedelem #fenntarthatosag #kornyezetvedelem

H I R D E T É S