blank

A légszennyezés növekedését okozhatja a milliárdosok űrversenye

blank
blank

Egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxidot juttathat az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad, a különböző vegyianyagok pedig az ózonréteget is károsítják – olvasható a The Guardian honlapján.

Richard Branson angol milliárdos július 11-én a Virgin Galactic fedélzetén járt a világűr peremén, Jeff Bezos, az Amazon alapítója hasonló útra készül kedden. Mindkét üzletember az űrutazások jelentős kiterjesztésében reménykedik, űripari vállalataik mindennapossá akarják tenni az űrturizmust.

Az új magán űrhajók indítása azonban hatalmas környezeti költségekkel járhat Eloise Marais, a londoni University College kutatója szerint, aki az üzemanyagok és az iparág légkörre gyakorolt hatását vizsgálja.

Az űrhajók indításához óriási mennyiségű üzemanyag szükséges. A SpaceX vállalkozás rakétája kerozint, az amerikai űrkutatási hivatal folyékony hidrogént használ az indítási rendszereikhez.

Ezek az üzemanyagok jelentős mennyiségű szén-dioxidot, vizet, klórt és más vegyi anyagot bocsátanak a légkörbe. A rakétákból a kibocsátás azonban közvetlenül a felső légkörbe kerül, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig – két-három évig – megmarad ott, a légkör felső részében pedig az ózonréteg megsemmisülhet az égő üzemanyagok összetevőinek kombinációjával.

Foró: Wikimedia/ NASA/Kim Shiflett

#kornyezetszennyezes #urturizmus #bezos #branson