Bérkompenzáció

A munkáltatói kompenzáció a kérdés a minimálbér-emelés miatt

blank
blank

H I R D E T É S

„Bár a bértárgyalásokon a minimálbér kapja a kitüntetett figyelmet, valójában sokkal nagyobb a gazdasági jelentősége a garantált bérminimumnak, ami jövőre 260 ezer forintra emelkedhet” – írja Nagy Márton a Világgazdaságban.

A miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a munkáltatók által javasolt 5 százalékpontos munkáltatóijárulék-csökkentésnél egy kisebb kompenzáció indokolt.

Nagy Márton szerint a minimálbér uniós összevetésben és fejlettségi szintünkhöz képest is alacsonynak mondható, és az emelés egyre kevesebb embert érint. A minimálbérnél legfeljebb 20%-kal többet keresők már csak a foglalkoztatottak kevesebb mint 14 százalékát teszik ki, öt éve ez az arány még 26% volt.

Ezzel szemben a garantált bérminimumnál legfeljebb 20%-kal többet keresők aránya 34%.

A 20 százalékkal megemelt minimálbér és garantált bérminimum több, mint 1 millió embernek jelentene nagyobb bérnövekedést. Ma egy 20 százalékos garantáltbérminimum-emelés csak 2 százalékponttal emeli a bruttó átlagbér-növekedést, éppen ezért összességében az 5 százalékpontos munkáltatói járulék-csökkentésnél talán egy kisebb kompenzáció indokolt. – írja Nagy Márton.

Fotó: Envato

#ber #minimalber #berkompenzacio #jarulek #berminimum

H I R D E T É S