blank

A munkanélküliség folyamatos emelkedése várható a fejlett országokban

blank
blank

H I R D E T É S

A legfőbb ok, hogy az alacsony képzettségű munkások, akik a járványhelyzet során elvesztették munkájukat nehezen tudnak elhelyezkedni más szektorokban – figyelmeztet most közzétett prognózisában az OECD.

A világ fejlett gazdaságaiban 22 millióval kevesebben vannak a munkaerőpiacon, mint a koronavírus-járvány előtt – közülük 8 millióan munkanélküliek, 14 millióan pedig jelenleg inaktívak. A fiatal korosztályok körében 3 millióra tehető azok száma, aki sem nem dolgoznak, sem nem tanulnak.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet előrejelzése szerint a munkaerőpiaci egyensúly legkorábban 2022 végére állhat helyre. Ennek üteme azonban országonként más és más lehet, az euróövezeti tagállamok esetében 3 évig is elhúzódhat.

Az Euronews által összefoglalt elemzés megállapítja azt is, hogy a fejlett gazdaságokban óriási munkaerőhiány keletkezett az egészségügy és a zöld energia hasznosításával kapcsolatos szektorokban. Pozitív tendencia, hogy idén a kormányok többet költenek a foglalkoztatási programokra és kiemelt figyelmet fordítanak a termelékenységre.

#munkanelkuliseg #foglalkoztatas

H I R D E T É S