blank
FOTÓ: Chris Lachall/STAFF PHOTOGRAPHER

A munkerőhiány miatt már gyermekeket is felvesznek az amerikai gyorséttermek

blank
blank

H I R D E T É S

A korlátozások enyhítése óta az Egyesült Államokban rekordot döntött a munkaerőhiány, a becslések szerint tízmilliónál is több állás vár betöltésre. Igaz ez a gyorséttermekre is –  a medfordi McDonald’s étterem üzemeltetője a Business Insidernek azt mondta: 40 éve nem volt példa ilyen munkaerőhiányra.

Itt először azzal próbálkoztak, hogy 15 dollárra emelték az órabért, de ez nem váltott ki elég érdeklődést. De amióta 14 és 15 éveseket is toboroznak, megnőtt a jelentkezők száma. A McDonald’s-ok számos intézkedést hoztak a munkaerőhiány csökkentése érdekében: emelték a fizetéseket, belépési bónuszokat, és olyan új juttatásokat nyújtanak, mint például a gyermekfelügyelet. A cég nemrég azt is bejelentette, hogy országszerte felemelik 15 dollárra a minimális órabért.

Közben a Burger King és a Wendy’s egyes egységei is hasonló módon próbálják meg kezelni a munkaerőhiányt. Az alacsonyabb képzettségű, alacsonyabban fizetett állások betöltésére szolgáló állásokat egyébként az Egyesült Államokban különösen nehéz betölteni, ezért olyan cégek, mint a Walmart és az Amazon, megtartási bónuszokat és magasabb kezdőbéreket kínálnak.

Az amerikai munkaügyi törvények államonként eltérőek, Oregonban a 14 évesnél idősebbek már dolgozhatnak olyan nem veszélyesnek minősülő munkakörökben, mint a vendéglátóipar, ha a munkaidejük igazodik az iskolához, valamint megfelelő pihenőidőt is kapnak – írja a BBC.

#munkaerhiany #mcdonald’s #oraber #diakmunka

H I R D E T É S