blank

A románok ötöde tervez külföldi munkavállalást

blank
blank

H I R D E T É S

Tíz román közül kettő külföldön vállalna munkát, illetve gyermekeit más európai uniós országba küldené tanulni – írta szerdán a G4Media hírportál egy friss felmérés eredményeit ismertetve. A végleges külföldre telepedés szándékát firtató kérdésre a válaszadók 12 százaléka válaszolt igennel.

A szándék mögötti elégedetlenség okát kutató kérdésre a külföldre készülők 37 százaléka a romániai alacsony béreket jelölte meg, 20 százalékukat a fejlettebb országok életvitele vonzza, 13 százalékuk választotta a “Romániának nincs jövője” választ, 6 százalékuk a politikustársadalom, 3 százalékuk pedig a romániai korrupció miatt hagyná el az országot. A távozást mérlegelők 21 százaléka nem választott a megadott válaszok közül.

Az országukat elhagyni készülő román állampolgárok Nagy Britannia a legnépszerűbb úticél 35 százalékkal, amelyet Németország követ 25, Olaszország 18, Franciaország 11, és Spanyolország 8 százalékkal.

A válaszadók 43 százalékuk elmondta, hogy van olyan közeli rokona, aki külföldön dolgozik.

A friss statisztikai adatok szerint eddig is több mint négymillió román állampolgár költözött el a hazájából: közülük 1 millió 138 ezren Olaszországban, 1 millió 80 ezren Spanyolországban, 1 millió 67 ezren Nagy Britanniában, csaknem 800 ezren pedig Németországban kértek tartózkodási engedélyt.

A román külképviseletek jelentései alapján 2019-ben a határon túli románok minisztériuma 9,7 millióra becsülte a külföldön élő románok számát – közülük 5,6 millió frissen kitelepedett vendégmunkás, 4,1 millió román pedig őshonos közösségként él más államok területén.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#munkavallalas #vendegmunka #romania

H I R D E T É S