blank

A szakemberhiány megnövelte a bérigényeket is

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre nagyobb hiány van szakképzett informatikusokból, akiknek a havi bérigénye már 1 350 000 forint, ami közel 15 százalékkal magasabb, mint a járvány előtt.

Pulay Gellért HR szakértő a Világgazdaságnak elmondta: a járvány digitalizációs dominóhatást indított el, amelynek következtében soha nem látott ütemben nő az informatikai szakemberek iránti igény.

Tovább nehezíti a magyar munkaerőpiac helyzetét az is, hogy a home office elterjedése a külföldi munkavállalás eddigi akadályait is ledöntötte. Olyan vállalatok jelentették be az örök távmunka lehetőségét, mint például a Microsoft, a Facebook vagy a Twitter.

A hazai vállalkozások egyre nehezebben bírják a szakemberekért folyó versenyt, a járvány után méginkább globálizálódó munkaerőpiacon gyakorlatilag a világ összes hasonló munkaerőt kereső cégével kell versengeni a szakemberekért.

A szakember tapasztalatai szerint a valós aktuális keresetek általában 10-20 százalékkal alacsonyabbak az átlagos jövedelemelvárásoknál. Szerinte a helyzet megoldásához egyrészről bővíteni kell a munkaerő kínálatot IT szakmai képzések és átképzések növelésével. Ehhez azonban ismertté kell tenni a nagyjából 80 féle IT szakmát, és további lehetőség a versenyképesség javítására állami szerepvállalás növelése, adókedvezmény és az oktatás fejlesztése révén.

Fotó: Envato

#munkaero #munkaber #it

H I R D E T É S