blank

A szegényebb országok oltóanyag nélkül maradhatnak?

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre több helyről érkeznek jó hírek, melyek szerint nemsokára lehetnek hatásos koronavírus-vakcinák. A gyártóknál már halmokban állnak a megrendelések, egyes országok máris több százmillió dózist vettek meg a még gyártás alatt lévő szerekből. De mit jelent ez a szerényebb költségvetésű területek lakóira nézve, vajon jut-e így nekik is az ellenanyagból?

A vakcinakészítésben elöljáró két cégnél, a Biontechnél és a Pfizernél több mint 570 millió adag kelt már el a fejlesztés alatt álló oltóanyagból európai és amerikai megrendelők által. Ha a többi gazdag országot – például Kanadát, Nagy-Britanniát, Japánt, Svájcot, Ausztráliát – is hozzávesszük, akik már szintén megegyeztek vakcina-szállítmányokról, ez a szám a 1,2 milliárdot is meghaladja. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy a cégek körülbelül 1,3 milliárd dózist tudnak legyártani, vagyis a szer nagy részére már megvannak a vevők.

Ez azt jelenti, hogy a világ többi része számára – legalábbis eleinte – valószínűleg kevés oltóanyag marad. Két megoldás marad: a készleteket felvásárló országok lemondanak megrendelésük egy részéről, vagy a többi oltóanyagfejlesztő cég is gyorsabb gyártásba kezd.

Forrás: https://www.tagesschau.de

#oltoanyag #jarvany #gazdasag

H I R D E T É S