Akár 7 és félszázalékos bérnövekedés is lehet idén

H I R D E T É S

A munkaerőpiac gyors helyreállására és a bruttó bérek 7,4%-os éves növekedésére számít idén a jegybank – derül ki a júniusi inflációs jelentésükből. A teljes foglalkoztatottságot 2021 második felében sikerül majd újra megközelíteni, míg a bérek növekedési üteme újra stabil pályára állhat az elmúlt évek csökkenő tendenciája után.

A munkanélküliség a válság miatt közel 4,2%-ra emelkedett, a járvány újabb hullámainak kifutásával azonban a kilábalás a vártnál gyorsabban mehet végbe – állítja júniusi elemzésében az MNB. A széleskörű átoltottság, a korlátozások feloldása és a munkaerőkereslet növekedése következtében a versenyszféra a vártnál hamarabb érheti el a válság előtti foglalkoztatottsági szintjét.

A következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási várakozások is azt mutatják, hogy a vállalatok az elmúlt két hónapban már mindegyik ágazatban létszámbővítést terveztek, ezáltal a foglalkoztatásban gyors növekedés következhet be és a munkanélküliségi ráta ismét 4 százalék alá csökkenhet.

Ami a béreket illeti, a dinamikus gazdasági növekedés miatt a munkaerő-kereslet ismét jelentősen élénkül, azaz a munkavállalókért folytatott verseny egyre fokozódik, ami a reálbérek tartós emelkedését vonja maga után. A versenyszférában ez 7,4 százalékos lehet, a növekedés pedig várhatóan később is megmarad.

Az orvosi bérek jelentős emelésével a nemzetgazdasági bérek a versenyszektorban várható mértéknél nagyobb ütemben növekedhetnek 2021-ben és 2022-ben – írja a jelentésre hivatkozva a Portfolio.

#berek #foglalkoztatas #munkanelkuliseg #gazdasag

H I R D E T É S