blank

Amit az uniós vakcinaútlevélről tudni kell

blank
blank

Megállapodást kötött Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa az unión belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről. A dokumentum sem a kínai sem az orosz, hanem csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinákra érvényes.

Az igazolvány papír-  illetve digitális formában lesz elérhető. Közös szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt a többi uniós országban is elfogadják.

Három eltérő igazolványtípus lesz, amely igazolhatja, ha :

tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen,

– nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik

–  már felgyógyult egy fertőzésből

Az Európai  Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltott igazolásokat minden uniós országnak kötelező lesz elfogadnia, de az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet listáján szerepel – az egyik ilyen a kínai Sinopharm.

A tagállamok csak akkor vezethetnek be újabb korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget, ha az intézkedés arányos a felvetődő vagy lehetséges közegészségügyi veszéllyel és ezekről az intézkedésekről a többi uniós országot a rendelkezések hatályba lépése előtt legalább 48 órával tájékoztatni kell.

Az igazolványokban szereplő személyes adatokat utazás során a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem jön létre központi adatbázis. Az uniós koronavírus-igazolványra vonatkozó jogszabály 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak.

Forrás: MTI, novekedes.hu

#jarvany #vakcinautlevel #ujranyitas #unio #ep #fenntarthatosag