blank

Az átlagbért is magával húzhatja a minimálbér emelése

blank
blank

H I R D E T É S

Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről, a megbeszélésekbe a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát is bevonták   – erről beszélt a Világgazdaság mai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Orbán Viktor még júniusban jelentette be, hogy a kabinet elkötelezett a kötelező legkisebb munkabér és a szakmunkás minimálbér jelentős mértéke emelése, illetve azzal párhuzamosan a munkáltatók terheinek érdemi csökkentése mellett.

A várakozások szerint jövőre 200 ezer forintra emelkedhet a kötelező legkisebb munkabér, és 260 ezer forintra a garantált bérminimum. Ezt részben adócsökkentéssel kompenzálnák a munkáltatók felé, a szociális hozzájárulási adó mértéke 2017 után ismét 5 százalékkal mérséklődhet.A VOSZ főtitkára szerint ráadásul azért is fontos lenne a megállapodás, mert az egész bérskálát tolná maga előtt, így teljesen reálisnak tartja, hogy visszatér a korábbi két számjegyű bérdinamika.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Világgazdaságnak elmondta: arra számítanak, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma szeptemberben ül össze, ahol ismét többéves bérmegállapodást hozhatnak tető alá a szociális partnerek.

Fotó: Envato

#minimalber #berminimum #bertargyalas #szakszervezet

H I R D E T É S