blank

Az éghajlatváltozás a legsúlyosabb probléma Európában

blank
blank

H I R D E T É S

A jelenlegi kihívások közül az európaiak közül a legtöbben az éghajlatváltozást, valamint a természet állapotának romlását és a szennyezések okozta egészségügyi gondokat tekintik a legsúlyosabb és azonnal megoldandó problémának – állítja az Európai Bizottság hétfőn közzétett felmérése.

A felmérés szerint tíz európai közül kilenc egyetért azzal, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni, miközben ellensúlyozni kell a fennmaradó kibocsátásokat azért, hogy az Unió 2050-re klímasemlegessé váljon.

Az európaiak 87 százaléka fontosnak tartja, hogy az Unió nagyratörő célokat tűzzön ki a megújuló energia használatának előmozdítására. A válaszadók közül ugyanilyen arányban vélik úgy, hogy az energiahatékonyság javításában kiemelt szerepe van az uniós támogatásnak.

A megkérdezettek 63 százaléka szerint a tagállami kormányok, 58 százalékuk szerint a cégek és az ipar, illetve 57 százalék szerint az EU feladata kezelni e kihívást. Tíz megkérdezett európai közül nyolc egyetértett azzal, hogy több közpénzt kell áldozni a tiszta energiára, még akkor is, ha ez a fosszilis tüzelőanyagokra nyújtott támogatás csökkenését vonja maga után.

Az Európai Bizottság emlékeztetett: az Európai Parlament és az uniós tagállamok azt a célt tűzték ki, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé válik, valamint hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal csökkentik a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

Forrás: MTI

#fenntarthatosag #kornyezetvedelem #eb

H I R D E T É S