mikroszkop.jpg
Férfi mikroszkóppal vizsgal laboratóriumnban

Az iparban is hasznosítható anyagokat fejlesztettek szegedi kutatók

blank
blank

H I R D E T É S

Újfajta energiatárolási módszerek és speciális érzékelők megalkotására is alkalmasak lehetnek azok a funkcionális anyagok, melyek fejlesztésén egy uniós projektben dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem munkatársai.

A különböző határfelületen bekövetkező töltésátmenetek számos ipari technológia alapját képezik. A szenzorika, a napelemek, a tüzelőanyagok elektrokémiai előállítása vagy a fotokatalízis közös pontja a határfelületen keresztül megvalósuló elektronátmenet. Ezeknek a folyamatoknak a hasznosítása érdekében nagy felülettel rendelkező funkcionális anyagokra van szükség.

Janáky Csaba, az egyik alprojekt vezető kutatója elmondta:  ezek az új anyagok például a napenergia-tárolási folyamatokban vagy környezeti szennyezők kimutatásában és ártalmatlanításában lehetnek az eddigieknél hatékonyabban alkalmazhatók.

A 791 millió forintos költségvetéssel megvalósuló projektben az egyetem különböző tudományterületeken tevékenykedő, nemzetközileg is elismert kutatócsoportjai működtek együtt. A 2016 őszétől idén nyárig tartó projekt kutatási eredményeinek bemutatásaként több mint 75 kiemelkedő minőségű publikáció jelent meg, 24 nemzetközi és tíz hazai együttműködés indult el vagy erősödött meg. 24 PhD-hallgató szerezte meg doktori fokozatát.

Forrás: MTI

#innovacio #kutatas #ipar #fenntarthatosag

H I R D E T É S