Emma Watson
Emma Watson

Beszáll a műanyag-bizniszbe Emma Watson

blank
blank

Az emberiség jelenleg évente nagyjából 380 millió tonnányi műanyagot állít elő. Ebből a biológiailag lebomló műanyagok három tonnát tesznek ki. Ez utóbbiak gyártása régóta elterjedt – az eddig bevált technológia baktériumokat használ az eljáráshoz.

Az említett folyamat a sörgyártáshoz hasonlatos. Nagy hátránya viszont, hogy rendkívül drága. Jelenleg nagyjából 20 dollárba kerül egy kiló kemikália előállítása az említett baktériumok segítségével. Hússzor annyiba, mint a környezetszennyezőbb, hagyományos eljárás.

A haszon.hu cikke szerint új eljárás lényege, hogy nincs élő organizmus a folyamatban. A reakcióban résztvevő enzimeket egy nanométernyi távolságra egy speciális szövetlapra helyezik, az eredmény pedig egy ipari tisztaságú kemikália. Az eljárás sokkal olcsóbb és hatékonyabb, amivel rendkívüli mértékben felgyorsítható a biológiailag lebomló műanyagok gyártása. Az ötlet annyira megtetszett a Harry Potter filmek női sztárjának, Emma Watsonnak, hogy befektetőtársaival közösen 12,5 millió angol fonttal be is szállt a bizniszbe.

A cég vezérigazgatója, Grant Aarons elmondta, hogy az új technológiával elérhető közelségbe került a kétdolláros kilónkénti előállítási költség, ami felveszi a versenyt a hagyományos eljárásokkal készülő műanyagokkal. A befektetők óriási lehetőséget látnak a vállalatban. Az Atomico egyik partnere, Siraj Khaliq elmondta, a FabricNano célja az, hogy a világ legnagyobb vegyipari vállalatává váljon.

#fenntarthatosag #muanyagipar #technologia