Munka az irodában
Irodai munka

Bevált a négynapos munkahét Izlandon

H I R D E T É S

A négynapos munkahét elsöprő sikert aratott a dolgozók körében. A kormány és a reykjavíki városi tanács közös projektjében 2015 és 2019 között tesztelték a csökkentett munkaidőt. A kísérletben részt vevő kutatók szerint a legtöbb munkahelyen a termelékenység nem csökkent, sőt bizonyos pozíciókban még javult is.

A programban részt vett 2500 közszférában dolgozó a korábbival megegyező fizetésért végezte el a munkáját, a vizsgálat során a heti munkaidejüket pedig 40 óráról 35-36 órára csökkentették -írja a Világgazdaság.

A munkavállalók arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat már stresszesnek és nem égnek ki a munkájuk során, elmondásuk szerint az egészségi állapotuk, valamint a munka és a magánélet egyensúlya is javult.  A vizsgálatok arra késztették az izlandi szakszervezeteket, hogy újratárgyalják a munkarendeket, és mostanra az izlandi munkavállalók 86 százaléka már szintén átállt a rövidebb munkahétre.

Japánban a Microsoft is kipróbálta: minden pénteken bezárta irodáit, ez pedig 40 százalékos termelékenység-növekedést eredményezett. Spanyolországban is részben a járvány miatt tesztelik a csökkentett munkaidőt, az új-zélandi Unilevernél pedig lehetőséget adnak a dolgozóknak arra, hogy 20 százalékkal csökkentsék a munkaidejüket anélkül, hogy kevesebb fizetést kapnának.

#munkaido #izland #stressz

H I R D E T É S