blank

Biztonsági intézkedések mellett indult a tanév Ausztriában

blank
blank

H I R D E T É S

Ausztria három keleti tartományában – Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban – hétfőn 490 ezer gyereknek kezdődött el az új tanév. Az oktatási miniszter szerint a tárca által kidolgozott biztonsági terv remélhetőleg elegendő garancia lesz arra, hogy elkerüljék az iskolabezárásokat, és hosszú távon biztosítsák a jelenléti oktatást.

A tanév háromhetes, úgynevezett biztonsági fázissal indul, amely időszakban mind a diákoknak, mind a tanároknak heti háromszori tesztelésnek kell alávetniük magukat, függetlenül attól, hogy valakit már beoltottak-e. A kötelező heti három szűrővizsgálatból az egyiket – a már tavaly bevezetett antigén gyorsteszteket kiegészítendő – a jóval pontosabb PCR-teszttel fogják elvégezni, így kívánják megelőzni, hogy a külföldi nyaralásból hazatérő gyerekek, illetve pedagógusok behurcolják a vírust a tanintézményekbe. Ebben a kezdeti időszakban kötelező lesz a tantermen kívüli maszkviselés is.

A háromhetes kezdeti fázist követően a járványügyi intézkedéseket a regionális fertőzöttségi mutatókhoz fogják igazítani. A szűrővizsgálatok addig működnek majd önkéntes alapon, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad. Ha a fertőzöttségi mutató 100 és 200 közé emelkedik, akkor mindenkinek kötelező lesz a kültéri maszkviselés, és heti három teszt azok számára, akiket nem oltottak be. Ennél magasabb értékek esetén a felsőtagozatokban a tantermekben is maszkot kell majd viselni.

Országszerte további hat tartományban mintegy 650 ezer gyerek még egy hétig élvezheti a nyári szünetet, de jövő hétfőn mindenütt megkezdődik a tanítás, és az iskolák ott is azonos szabályokkal nyitják meg majd kapuikat.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#jarvany #tanev #ausztria

H I R D E T É S