blank

Borvidék a sivatag szélén?

blank
blank

H I R D E T É S

15 éven belül a bordeux-i borvidékkel egyenrangú termővidéket hoznának létre a Góbi-sivatag szélén Kínában. A cél a külföldi import visszaszorítása, sőt.

Kevés a bor az ázsiai országban, miután az eddigi legnagyobb exportálóval komoly gazdasági és diplomáciai vitába keveredett . Ausztráliát egyebek többek közt az onnan érkező bor megvámolásával bünteti a kínai kormányzat, mert az ország a koronavírus eredetének tisztázását követelte.

A Bloomberg cikke szerint  Ninghszia-Huj Autonóm Területen hosszabb távon egy a bordeaux-ival vetekedő borvidéket akarnak létrehozni. Ez első pillanatra azért is furcsa, mert a terület azzal a Góbi-sivataggal határos, amelynek terjeszkedését kiterjedt erdősítési programmal igyekeznek megakadályozni.

A terület adottságai azonban nem rosszak, hiszen ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint a bordeaux-i borvidék, a területen pedig most is nagy mennyiségben termesztenek borszőlőt. Jelenleg több mint 200 pincészet évi 130 millió palack bort állít elő, ami a kínai termelés negyede.

A külföldi konkurencia azonban az utóbbi években nagyon megerősödött, ezért most tovább lépve egy olyan kísérleti övezetet hoznának létre, ahol kedvező feltételeket kínálnak a bel- és külföldi befektetők számára képzési, kutató- és persze termelő létesítmények létrehozására. A cél, hogy a legfejlettebb nemzetközi eljárásokat honosítsák meg a szőlőtermesztésben és a borkészítésben, hogy 2035-re már nemzetközileg is jegyzett és mértékadó borvidék lenne a sivatag peremén – írja a G7.

#gazdasag #szolotermesztes #kina

H I R D E T É S