blank

Ciprus a nyerő, de valóban ilyen tiszták Európa strandjai ?

blank
blank

H I R D E T É S

Az európai üdülőhelyek vizei kivételesen tiszták, ami nem csak a turistáknak, de a helyieknek is jó hír. Több civilszervezet azonban bírálja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség módszereit. Szerintük az éves jelentés félrevezető.

Az Európai Unió rendelkezik a világ legsokszínűbb vízrendszerével. A partszakaszok hossza meghaladja a 70 ezer kilométert. 600 millió ember szinte napi szinten használja ezeket a vizeket közlekedésre, sportra vagy éppen kikapcsolódásra.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 1979 óta vizsgálja a fürödhető vizek minőségét és évről évre jelentést ad ki az aktuális helyzetről. Jó hír, hogy a strandok 83 százalékán a víz “kitűnő” minősítést kapott. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége több mint 95 %-ban bizonyult hibátlannak. A vizsgált 22276 csobbanóhelyből mindössze 296 esetben derült ki, hogy a víz nem alkalmas fürdőzésre.

Az ügynökség egy sorrendet is felállított, eszerint Ciprusra érdemes utazniuk azoknak, akik kristálytiszta tengerre vágynak. A szigetország 110 vizsgált partja közül mindegyik a legjobb minősítést kapta. A lista végén az Egyesült Királyság végzett, ahol a dübörgő ipar és az áramlatok miatt sok strand szennyezetté vált.

Civilszervezetek szerint azonban a jelentés félrevezető – a kutatók ugyanis csak a vegyi szennyezéseket vizsgálják és nem foglalkoznak az algák elterjedésével. A rendszer valóban torzít, hiszen elsősorban a legnépszerűbb partokat szokták ellenőrizni a nyár közeledtével, a vízben pedig főként két baktériumot keresnek, az enterococcust és a kólibaktériumot. Ha valamelyiket sikerül kimutatni, a strandot azonnal lezárják és nem vizsgálják meg, hogy a szennyezés honnan ered. A mikroműanyagok és algák létét ennél is kezdetlegesebben, egyszerűen szemmel próbálják kiszűrni az ellenőrök.miközben a tengerben úszó műanyaghulladéknak mindössze 1 százaléka látható szabad szemmel.

Közben egyre több tanulmány lát napvilágot, miszerint a mikroplasztik jelentősen képes roncsolni a belső szerveket, anélkül, hogy ebből bármit is észre vennénk. Márpedig a gyerekek egy pancsolás során akár egy liternyi vizet is lenyelhetnek.

Forrás: Euronews

#nyaralas #vizminoseg #strand #fenntarthatosag

H I R D E T É S