blank
A 9 éves Fazel Ahmed egy aknavető támadásban veszítette el karját

Drasztikus munkanélküliség, közelgő éhínség – a krízis szélén Afganisztán

blank
blank

H I R D E T É S

Az amerikai csapatok kivonulása után a tálib hatalomátvétellel már személyes tárgyaikat is eladják azok az afgánok, akik az ország elhagyására vagy ételre gyűjtenek, a politikai és katonai káoszt most gazdasági követi, miközben még az amerikaiak által támogatott kormány idején sem volt ideális az ország gazdasági állapota.

A néhány hónapja még „csak” 30 százalékos munkanélküliség drasztikusan megnőtt, aminek többek közt az is az oka, hogy a közigazgatási dolgozók jelentős részének nincs munkája, hónapok óta nem kaptak fizetést, illetve a nők sem dolgozhatnak már. Közben készpénzhiány is kialakult: az afgán jegybank külföldi tartalékainak nagy részét befagyasztották, pénzintézetek pedig a lakosságnak hetente legfeljebb 200 dollárt fizetnek csak ki.

A helyzetet súlyosbítja, hogy megroppantak Afganisztán külkereskedelmi kapcsolatai – egyre kevesebb élelmiszer érkezik az országba, a tálib hatalomátvétel után pedig a Világbank leállította a segélyezést, ezért a jelenlegi készletek már csak 2-3 hónapra lehetnek elegendők, ami a közelgő tél miatt katasztrófával fenyeget.

Az ENSZ a helyzet további romlásával számol, ami nem csak az éhezésben, hanem a migrációban is meg fog jelenni – mutatta be a Reuters riportját a Szabad Európa.

Fotó: Wikimedia / Heather Murdock/VOA

#afganisztan #krizis #munkanelkuliseg #ehezes

H I R D E T É S