blank

Egyetlen elnökre sem szavaztak még ennyien – mit hoz Biden győzelme Magyarországnak?

blank
blank

H I R D E T É S

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.

“Nem fogok takarékoskodni az erőfeszítésekkel és a kötelezettségvállalásokkal, hogy gátat vessek a járványnak” – jelentette ki, és közölte, hogy már hétfőn tudósokból és szakértőkből álló csoportot nevez ki, hogy segítsen megbirkózni a feladattal.

“Adjunk egymásnak egy esélyt. Itt az ideje, hogy félretegyük az éles retorikát, lehűtsük a kedélyeket és ismét egymásra nézzünk, beszéljünk egymással. Eljött az idő, hogy begyógyítsuk a sebeket Amerikában. Olyan elnök leszek, aki nem megosztja, hanem összefogja az embereket” – hangoztatta.

Az új elnök feladata fontos részének nevezte az Egyesült Államokban meglévő rendszerszerű fajgyűlölet elleni küzdelmet, valamint a klímaváltozás visszaszorítását. 

Kamala Harris kaliforniai szenátor – aki nemcsak az első női, de az első fekete és az első dél-ázsiai származású alelnök is lesz – külön méltatta a nőket, asszonyokat – különösen a feketéket -, akik támogatták, és felemlegette a nők előtt még mindig tornyosuló társadalmi akadályokat.

Donald Trump egyelőre nem ismerte el a vereségét, több államban is megtámadta az eredményeket. Több külföldi vezető politikus is gratulált Bidennek, a magyar kormánytól eddig senki sem reagált.

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz.

Az összes szavazatokat nézve egyértelmű, hogy több mint 4,2 millióval többen szavaztak a demokrata jelöltre, mint ellenfelére. Ketten együtt több mint 140 millió szavazatot szedtek össze, szombat estig Biden 74,2 milliót. Ennyit még sohasem gyűjtött egyetlen elnök sem.

A Portfolió elemzői szerint Magyarország diplomáciai szempontból nem nyer ezen a helyzeten, Biden a kampányban negatív példaként említette a magyar folyamatokat. Elemzők arra számítanak, hogy lesznek súrlódási pontok Magyarország és az Egyesült Államok vezetése között. Ugyanakkor a transzatlanti kapcsolatok javulásából biztonságpolitikai és gazdasági területeken is profitálhatunk. – vélik az elemzők.

A demokrata elnök várhatóan elkötelezett támogatója lesz az európai integrációs projektnek, miközben ösztönözni fogja az európai országokat védelmi kapacitásaik növelése érdekében.

Frissítés: Orbán Viktor elküldte gratuláló levelét Joe Bidennek vasárnap késő délelőtt. Az MTI tájékoztatása szerint ezt írta: “Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek sikeres elnöki kampányához. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatinak ellátáshoz.”

Mint ismert, Orbán Viktor korábban azt mondta, Donald Trump győzelmére voksol, és nem készül tervvel arra az esetre, ha a demokrata Biden nyer.

Forrás: MTI, Portfolió

#USA #elnokvalasztas #Biden #Trump

H I R D E T É S