blank

Egymilliárd dollárt ad a tiszta energiáért az Ikea és a Rockefeller Alapítvány

blank
blank

H I R D E T É S

A két alapítvány ma jelentette be, hogy fejenként 500 millió dollárral támogatják a megújuló energián alapuló projekteket a fejlődő országokban. Reményeik szerint további befektetők követik példájukat.

A Bloomberg mai írásában felidézi : a G7 országai még 2009-ben egyeztek meg arról, hogy 2020-ig évi 100 milliárd dollárt különítenek el, hogy segítsék a fejlődő országokat abban, hogy zöld technológiákba fektessenek és csökkentsék a klímaváltozás hatásait. A G7 vezetői a múlt heti találkozásuk során ismét ígérete tettek ugyanerre; de az adatok szerint 2018-ban csupán a 78,9 milliárd dollárt érték el.

Az ENSZ adatai alapján a világon nagyjából 2,8 milliárd olyan ember él, akinek nincs hozzáférése tiszta energiaforrásokhoz: az IKEA és a Rockefeller becslése alapján az egymilliárd dollár elegendő lehet ahhoz, hogy a következő évtizedben egymilliárddal csökkentsék ezt a számot, ami egymilliárd tonnával csökkenti a kibocsátott szén-dioxid mennyiséget is.

Hogy mennyire példaértékű egy sikeres projekt: Indiában a Rockefeller egy évtizeden keresztül 200 mikro-napenergia hálózatot finanszírozott, amellyel villamos hálózat nélküli falvakat láttak el árammal, ezt követően India állami energia-vállalata beleegyezett a projekt 10 000 rácsra történő kiterjesztésébe.

Az alapítványok vezetői elmondták: a befektetéseikkel nagy kockázatot vállalnak, a magántőke pedig elzárkózik ezektől a projektektől, de remélik, hogy további vállalatok követik őket, hiszen a globális felmelegedés elleni lépések mindenkinek az érdeke. A fejlődő országok szerint külső segítségre van szükségük, ha fokozni kívánják széndioxid-csökkentési törekvéseiket, és a fosszilis üzemanyagokat új  technológiákkal akarják helyettesíteni. A befektetési „szakadék” különösen éles a járvány nyomán – míg a gazdag országok billiókat fektetnek a helyreállításba, a szegény nemzetek a túlélésért küzdenek.

#fenntarthatosag #kornyezetvedelem #technologia #ikea #rockefeller

H I R D E T É S