blank

Egyre jobban állunk a „bér emancipációban”

blank
blank

H I R D E T É S

A friss adatok szerint Magyarországon 5,1 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál. Ezzel az OECD-átlag alatt vagyunk, és a környező országok között is jól teljesítünk. Az Eurostat korábban ennél magasabb bérkülönbségeket mért hazánkban írja a Pénzcentrum

A környező országok közül Szlovéniában hasonló az eltérés a fizetések között (5%), Ausztriában viszont majdnem 15 százalékos a különbség a két nem fizetései között és a cseheknél is 14,7, a lengyeleknél pedig 11,5 százalékos az eltérés.

Mint kiderült, az OECD tagországok közül Kolumbiában a legkisebb az eltérés a nemek között (4%), de Luxemburgban és Belgiumban sem sokkal több (4,1%, illetve 4,2%). Ellenben Dél-Koreában 32,5 százalékkal keresnek többet a férfiak, mint a nők. Japánban és Izraelben (23,5% és 22,7%) is jelentősek a különbségek.

Az Eurostat egyébként ennél rosszabb adatokat mért: egy februári közlés szerint Magyarországon a nők 2018-ban átlagosan 12,2 százalékkal kaptak kevesebb fizetést, mint a férfiak. Az EU-s átlagnál így is jobban teljesítünk. Az Unión belül a legnagyobb nemek közti bérhátrány Észtországban van.

Fotó: Envato

#berkulonbseg #egyenloseg #fizetes

H I R D E T É S