blank

Elbukhatja Svájc a klímavállalásait

blank
blank

H I R D E T É S

Elbukott az a svájci népszavazási kezdeményezés, melynek értelmében adót vetettek volna ki a klímaváltozást okozó üzemanyagokra, a földgázra és a repülőjegyekre. A választók nemet mondtak arra is, hogy betiltsák a szintetikus növényvédő szereket, illetve hogy a svájci gazdák csak bizonyos vállalások esetén kaphassanak állami támogatást.

A javaslat értelmében nemcsak a szintetikus gyomirtókat tiltották volna be, hanem az olyan termékek importját is, amelyeket ilyen szerek felhasználásával termeltek. A javaslat a Portfolio szerint több oldalról is kritikát váltott ki, gazdaszervezetek és az agrokémiai cégek érvelése szerint ez a terméshozamok csökkenését, és így az élelmiszerárak emelkedését okozta volna.

Szintén elbukott az a javaslat, amely szerint a svájci gazdák csak akkor kaphattak volna állami támogatást, ha nem használnak szintetikus növényvédő szereket, kevesebb antibiotikumot használnak és csak annyi állatot tartanak, amennyit saját földterületeik el tudnak tartani. A  biogazdaságokat tömörítő svájci szervezet ez utóbbi kezdeményezést azért nem támogatta, mivel szerinte ezzel megugrana az ökológiai gazdaságok száma, ez pedig alááshatta volna a bioélelmiszerek magasabb árát.

A kormány célja a  tervezett intézkedésekkel az volt, hogy Svájc tudja teljesíteni a párizsi klímaegyezményben tett vállalásait. Ennek értelmében 2030-ig az 1990-es szint felére kellene visszaszorítani a szén-dioxid-kibocsátását, 2050-re pedig el kellene érnie a karbonsemlegességet. A környezetvédelmi miniszter szerint a referendum elutasításával nehéz lesz teljesíteni a kitűzött célokat.

#klimavedelem #agrarium #svajc #biogazdalkodas #referendum

H I R D E T É S