blank

Élelmezési világválság következhet be ?

blank
blank

H I R D E T É S

Rekordmagasra nőttek az élelmiszerárak a világon: minden hónap áremelkedést hozott az elmúlt egy év során, a növekedés éves mértéke 27,1%-ot ért el – közölte az ENSZ mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szervezetének  legfrissebb jelentése. Ilyen folyamatos áremelkedést tíz éve nem tapasztaltak, ráadásul az utolsó mért hónapban 5,8%-os volt a drágulás, és ezt már mindenütt megérezték.

Miért nőnek az élelmiszerárak -teszi fel a kérdést  a párizsi Les Échos cikke alapján a HVG. Elsősorban azért, mert a kukoricáért ma 40%-kal többet kérnek a chicagói tőzsdén. Májusban 7,75 dolláros csúcsot ért el a termény, amely sok feldolgozott élelmiszer és takarmány alapjaként fontos szerepet tölt be az ellátási láncban. Az ár azóta valamelyest csökkent, de maradt a világpiaci valóság: a kereslet egyre nő, és ezzel a kínálat nem tudja tartani a lépést. Főként azért, mert szárazság pusztít Brazíliában, amely a világ egyik legfontosabb kukoricaexportőre.

A legfőbb ok azonban Kínában keresendő. Kínában több mint százmillió disznót kellett leölni az afrikai sertéspestis miatt, és most zajlik a tenyésztés felfuttatása. Ezért óriási a takarmánykereslet. Minden más piacon is azt tapasztalta a FAO, hogy a kínaiak felvásárlása jelenti a legfőbb keresletet, amely azután áremelkedést idéz elő az élemiszerek piacán. Persze vannak más tényezők is: a szója például azért drágul, mert üzemanyagot készítenek belőle.

A húspiacon ugyanez a helyzet: Ázsiában lényegesen nő a kereslet a baromfi, disznó és a marhahús iránt. Itt is Kína a legfőbb vásárló, ahol a pandemia viszonylag kis gazdasági kárt okozott. Más ázsiai országok is fokozzák hús vásárlásaikat a világpiacon, ezért ezek az árak is növekednek – állapítja meg a FAO jelentése.

#elelmiszeripar #ardragulas #husipar #tozsde

H I R D E T É S