Euromilliárdok a zöld és digitális átmenetre

H I R D E T É S

Az Európai Bizottság ma elfogadta a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramjának 2021-2022-es munkatervét, amelyben 14,7 milliárd euróval támogat olyan területeket, amelyek elősegítik a kettős – zöld és digitális – átmenetet az Európai Unióban.

A beruházásokat, az európai kutatókat ösztöndíjak, képzés és csereprogramok révén támogatják, és hatékonyabb európai innovációs rendszereket építenek ki, illetve világszínvonalú kutatási infrastruktúrákat hoznak létre.

A program mintegy 5,8 milliárd eurót fektet be a kutatásba és az innovációba, hogy támogassák az európai zöld vállalkozásokat a klímasemlegesség elérésében 2050-re, 4 milliárd eurót irányoz elő az alapvető digitális technológiák fejlesztésére, és további 1,9 milliárd eurót a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának elősegítésére.

A Horizont Európa idei és jövő évi munkaprogramja további beruházásokat készít elő olyan területeken, mint a biológiai sokféleség, a környezeti megfigyelések, az óceánkutatás vagy a globális egészségügy, és célzott intézkedéseket tartalmaz az együttműködés támogatására és megerősítésére Unión kívüli – elsőként afrikai – partnerekkel is.

Forrás: MTI

#fenntarthatosag #klimavedelem #digitalizacio #kutatas #innovacio

H I R D E T É S