blank

Európai minimálbért követelnek román munkások Brüsszelben

blank
blank

H I R D E T É S

Romániában kirívóan alacsony a fizetés, a minimum mindössze 460 euró havonta. Egy tucatnyi szakszervezeti aktivista és munkás ezért Bukarestből Brüsszelbe vezetett, hogy az uniós minimálbér mielőbbi bevezetését követeljék a bizottságtól.

„A bizottság európai minimálbérről szóló javaslatát a legtöbb munkás támogatta, hiszen ez az egyetlen módja a szegénységből való elmenekülésnek, ami mindent körülvesz Romániában. 4.4 millió ember hagyta el az országot, és ha nem változnak a dolgok a következő két évben, akkor ez a szám akár a 7-8 milliót is elérheti. Ők azért mennek el, mert nem találnak munkát, vagy amit találnak, az alacsonyan fizetett, elfogadhatatlan dolog Romániában ráadásul rosszak a munkakörülmények, ezért tömeges az elvándorlás – nyilatkozta az Euronews-nak az egyik szakszervezeti vezető.

Az Európai Bizottság tavaly tett javaslatot az európai minimálbérre. Eszerint az adott tagállami megélhetési költségeihez kötnék a minimumot, de egységes uniós korlát nem lenne. Az ügyről most az Európai Parlament és a Tanács is tárgyal.

#minimalber #EP #EB #romania

H I R D E T É S