blank

Felpörgött a brit gazdaság

blank
blank

H I R D E T É S

A Brit Iparszövetség friss becslése szerint az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye az év végére eléri a koronavírus-járvány kitörése előtti szintet. Erre az évre már 8,2%-os GDP-növekedésre számítanak a korábbi 6%-os becsléssel szemben.

Bár a CBI szerint az üzleti befektetések mértéke továbbra is mintegy 5%-kal el fog maradni a járvány előtti szinttől, ezt a kiesést viszont ellensúlyozza a lakosság korábbi megtakarítási miatti várható költekezés, a CBI adatai szerint így 2022-ben már a GDP-növekedés 70%-át a lakossági fogyasztás erősödése fogja adni.

Jól alakulnak a munkanélküliségi mutatók is: a ráta biztos, hogy alacsonyabb lesz, mint amit korábban vártak – a mutató a harmadik negyedévében érheti el csúcspontját 5,5%-on, majd 2022 végére 4,2%-ra csökkenhet. Mindezt egyrészt azzal indokolják, hogy a brit kormányzat őszre is kiterjesztette a munkahely-megtartási programját, másrészt pedig a gazdasági fellendülés is a korábban vártnál hamarabb indul el, ami szintén hozzájárul a munkaerőpiaci folyamatok javulásához – írja a kitekinto.hu.

Arra ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a járvány által leginkább sújtott szektorokra –a légi közlekedésre, a rendezvényszervezésre és a szállodaiparra – brutális hatást gyakorolna, ha az újranyitás menetrendje ismét tolódna. Bíznak benne, hogy a jelenlegi négyhetes csúszás valóban  a korlátozások utolsó szakasza.

#nagy-britannia #jarvany #gazdasag #fogyasztas #munkanelkuliseg #gdp

H I R D E T É S