blank

Forradalmi magyar kutatás az elektronikában és számítástechnikában

blank
blank

Az Élvonal kutatási kiválósági program keretében idén nyolc projekt jutott támogatáshoz, ezek egyike új tulajdonságokkal rendelkező mesterséges anyagok előállítását tűzte ki célul.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt programban a kutatók öt évig részesülhetnek összesen akár 300 millió forintos állami hozzájárulásban. A kezdeményezés hosszabb távú finanszírozást biztosít a magyar kutatásokhoz, a kutatócsoportok egyben tartásához, és korszerű eszközök beszerzéséhez is.

Tapasztó Levente, az Energiatudományi Kutatóközpont Nanoszerkezetek Laboratóriumának vezetője munkatársaival világviszonylatban is jelentős, rendkívül pontos eljárást dolgozott ki a grafén-nanoszerkezetek megmunkálására az Európai Kutatási Tanács támogatásával. A kutatócsoport tagjai közül többen már saját maguk is kiemelkedő eredményekkel, támogatott projektekkel, díjakkal, ösztöndíjakkal büszkélkedhetnek. A csapat a közeljövőben újabb ERC pályázatok benyújtását tervezi.

A szakember elmondta: kutatásuk alapvető célja a 2D kristályokból rétegenként felépített anyagokban létrejövő jelenségek feltárása és értelmezése. Arra igyekeznek módot találni, hogy az anyagtulajdonságok még célzottabban tervezhetővé váljanak. Ha sikerrel járnak, azzal út nyílik a jelenleginél sokkal szélesebb körű hasznosítás előtt, a nagyságrendekkel gyorsabb és kisebb fogyasztású elektronikai eszközök kifejlesztésétől a kvantum-számítástechnikai alkalmazásokig.

#kutatas #innovacio #szamitastechnika