blank

Forradalmi magyar kutatás az elektronikában és számítástechnikában

blank
blank

H I R D E T É S

Az Élvonal kutatási kiválósági program keretében idén nyolc projekt jutott támogatáshoz, ezek egyike új tulajdonságokkal rendelkező mesterséges anyagok előállítását tűzte ki célul.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt programban a kutatók öt évig részesülhetnek összesen akár 300 millió forintos állami hozzájárulásban. A kezdeményezés hosszabb távú finanszírozást biztosít a magyar kutatásokhoz, a kutatócsoportok egyben tartásához, és korszerű eszközök beszerzéséhez is.

Tapasztó Levente, az Energiatudományi Kutatóközpont Nanoszerkezetek Laboratóriumának vezetője munkatársaival világviszonylatban is jelentős, rendkívül pontos eljárást dolgozott ki a grafén-nanoszerkezetek megmunkálására az Európai Kutatási Tanács támogatásával. A kutatócsoport tagjai közül többen már saját maguk is kiemelkedő eredményekkel, támogatott projektekkel, díjakkal, ösztöndíjakkal büszkélkedhetnek. A csapat a közeljövőben újabb ERC pályázatok benyújtását tervezi.

A szakember elmondta: kutatásuk alapvető célja a 2D kristályokból rétegenként felépített anyagokban létrejövő jelenségek feltárása és értelmezése. Arra igyekeznek módot találni, hogy az anyagtulajdonságok még célzottabban tervezhetővé váljanak. Ha sikerrel járnak, azzal út nyílik a jelenleginél sokkal szélesebb körű hasznosítás előtt, a nagyságrendekkel gyorsabb és kisebb fogyasztású elektronikai eszközök kifejlesztésétől a kvantum-számítástechnikai alkalmazásokig.

#kutatas #innovacio #szamitastechnika

H I R D E T É S