blank

Három amerikai életmódjával megöl egy negyediket?

blank
blank

H I R D E T É S

Egy friss kutatás kiszámolta, hogy országonként mennyi ember károsanyag-kibocsátására van szükség ahhoz, hogy annyi szennyezés jöjjön össze, amennyi egy ember haláláért felelős. A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent elemzés szerint Amerikában ehhez három átlagember életmódja elegendő.

A Columbia Egyetem kutatója a szén halálozási árát határozta meg, vagyis azt, hogy a kibocsátás mennyi emberéletet követel személyekre lebontva. A legrosszabb helyzetben egyértelműen Szaúd-Arábia van, ezt követi az Egyesült Államok, majd Oroszország és – meglepő módon – Németország. Brazíliában négy ember kell a gyilkossághoz, Nigériában viszont már 146írja az nrgereport.com.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes amerikai felelős 0,3 ember haláláért, hanem azt, hogy ha a károsanyag-kibocsátás ilyen mértékű marad, akkor egy amerikai ember egész életében annyi káros anyag kibocsátásáért felelős, amennyi a klímaváltozás számlájára írt halálozás ilyen mértékű arányának felel meg.

A kutatásnak azonban korlátai is vannak: a szakértő csak a hőmérséklet-emelkedéssel járó többlethalálozást számolt, ez pedig azt jelenti, hogy nem veszi figyelembe a klímaváltozáshoz köthető faktorokat, mint a vízhiány, a háborúk, a migráció vagy a tengerszint-emelkedés.

Fotó:

#fenntarthatosag #kornyezetszennyezes #klimavaltozas

H I R D E T É S