blank

Hatalmas bérkülönbség a brit vezetői pozíciókban

blank
blank

A legnagyobb brit cégek igazgatótanácsában a nők 40%-kal kevesebb fizetést kapnak, mint ugyanabban a pozícióban férfi társaik – derül ki a New Street Consulting Group friss felméréséből.

A felmérés szerint tavaly a nem végrehajtói/ügyvivői pozícióban lévő nők átlagosan 104 800 fontot kerestek a FTSE 100 cégeinél, ugyanebben a beosztásban a férfiak 170 400 fontot kerestek.  Menedzsmenti beosztásban a keresetek átlagosan 1,5 millió fontot tettek ki a nők, és 2,5 millió fontot a férfiak körében – írja a Portfolió.

Ugyanakkor a szélesebb munkaerő-piacot tekintve a nők „csak” 15,5%-kal kerestek kevesebbet a férfiaknál a hivatalos statisztikai adatok szerint.

Jó hír viszont, hogy a női vezetők száma megugrott az utóbbi években a brit tőzsdén lévő cégek körében, ezeknek a pozícióknak a 34,3%-át nők töltötték be, míg az arány 2015 októberében még csak 22 százalék volt.

A fizetési különbségeket elemezve a szakértők azt is kiemelik, hogy a nők alacsonyabb fizetésének oka részben az is, hogy kevesebb magas és jól fizető pozíciót töltenek be, mint a férfiak.

Fotó: Envato

#berek #egyenjogusag #nagy-britannia