blank

Hatalmas drágulás várható a német árampiacon

blank
blank

H I R D E T É S

Komoly ellátáshiányt   és drágulást okoz Németországban a szén- és az atomerőművek kivezetése a villamosenergia-termelésből. Ha a döntéshozók pótolni akarják a jövő év végéig véglegesen leállítandó hat nukleáris áramtermelő munkáját, mintegy kilenc paksi atomerőműnyi kapacitást kell kiépíteni gázüzemű erőművek beállításával. Emellett az ország a szén- és lignitalapú erőművi termelés felét is kivonná 2030-ra.

A gázüzem flotta ekkora bővítése a jelenlegi összkapacitás hatvan százalékával ér fel, és nemcsak a kieső termelők miatt, hanem azért is szükséges, hogy háttérként rendelkezésre álljon a növekvő nap- és szélenergia-hasznosítás mellett – írja  a Bloomergre hivatkozva a Magyar Nemzet. Az új erőműveknek ugyanis nem a  folyamatosan működés a feladatuk, hanem hogy rugalmasan reagáljanak a termelés ingadozására –  a gázerőművek pedig többnyire akkor termelnének hasznot, amikor csúcsra jár az áramigény vagy a rendszer kiegyensúlyozásakor, alkalomszerűen.

Németország egyik lehetősége egy olyan kapacitáspiac bevezetése, amelyben az energiatermelők a rendelkezésre állásért kapnak pénzt, az egyik legnagyobb német energiacég vezetője szerint ez elkerülhetetlen lesz a szeptemberi szövetségi választások után, elemzők szerint az viszont már biztosnak látszik,  hogy 2026-ra elszállhatnak a villamosenergia-piac egyébként sem alacsony árai az erőművek tervezett leállítása miatt.

A rugalmasság követelményével a magyar fejlesztési tervek is számolnak: az MVM két projektben is épít gázüzemű áramtermelő egységeket a Mátrai illetve a Tiszai Erőmű telephelyén.

#energiaipar #fenntarthatosag #nemetorszag

H I R D E T É S