blank
Novak Djokovic

Igazságosabb elosztás – kevesebb pénz a győzteseknek

blank
blank

H I R D E T É S

Bár az, idei US Open tenisztorna összdíjazása rekordot döntve  57,5 millió dollár lesz, a  bajnokok a 2020-asnál félmillió dollárral kevesebbet, fejenként “csak” 2,5 millió dollárt vihetnek haza. A torna versenyigazgatója azt mondta, nyílt párbeszéd volt a körönkénti díjazásokról, és abban állapodtak meg, hogy a versenyzők minél szélesebb köre kaphasson pénzdíjat.

Tavaly a covid miatt nem engedtek nézőket a US Openre, így a csökkent bevételek miatt végül 53,4 millió dollár volt a torna összdíjazása, 6,7 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Aztán ahogyan visszaugrottak a bevételek, több játékos és a sajtó is felhívta a figyelmet a játékosok díjazása körüli egyenlőtlenségekre.

A forbes.com cikke szerint az UTSA a játékosokkal és a menedzserekkel együtt dolgozott ki egy egyenlőbb rendszert a díjazások elosztására. A US Open győztesei 2012 óta a legalacsonyabb összeget vihetik haza, és a második helyezetteknek járó pénzdíjat is csökkentették 1,5-ről 1,25 millió dollárra. Persze ezek még így is nagyon nagy pénzek, főleg azzal összevetve, hogy a US Open történetében rendezett első pénzdíjas tornán, 1968-ban csak 14 000 dollárt kaptak a nyertesek. Akkor a teljes verseny mindössze 100 000 dollár összdíjazású volt.

A tenisz-szupersztárok nem keveset keresnek a szponzori szerződésekből, a Forbes szerint például a világklasszis Roger Federer 2020-ban több mint 106 millió dollárt teniszezett össze, aminek 94 százaléka szponzorpénz volt.

Fotó: Wikimedia

#tenisz #dijazas #usopen #forbes

H I R D E T É S