blank

Jó hír a gazdáknak– mégsem szigorodnak a vetésforgó szabályai

blank
blank

Megszületett a megállapodás a Közös Agrárpolitika reformjáról Luxemburgban. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén sikerült meggyőzni az Európai Parlament szakértőit arról, hogy vonják vissza a gazdálkodást ellehetetlenítő javaslataikat.

Az egyik legnagyobb vita a kisgazdaságok támogatási szabályairól szólt. Az Európai Parlament javaslata már az 5 hektáron gazdálkodókat is arra kényszerítette volna, hogy kötelezően alkalmazzák a vetésforgót, és hogy földjeik egy részét kötelezően parlagon hagyják. A tárgyalások eredményeként 10 hektár alatt nem kell megfelelniük a gazdáknak a vetésforgóra és a nem termő területekre vonatkozó szigorú követelményeknek, ami szakemberek szerint a legkisebb gazdálkodók teljes ellehetetlenülését okozta volna –írja a magro.hu.

Az új KAP-időszakban is lehetőség lesz a kisgazdaságok egyszerűsített támogatására, akár magasabb támogatási összeggel is – a megállapodásban foglaltak a július 1-től induló új elnökség alatt lesznek jogszabályba foglalva, majd a reformcsomag részét képező három jogszabály formális elfogadása következik a Tanácsban és az Európai Parlamentben. A tagállamoknak 2021. december 31-ig kell benyújtaniuk a Bizottság felé a KAP stratégiai terveiket. Az új szabályozás, a kétéves átmeneti időszakot követően a tervek szerint 2023. január 1-jével lép hatályba.

Fotó: Wikimedia Commons

#mezogazdasag #vetesforgo #tamogatas #unio