Johnson: súlyos helyzetbe jutott a Brexit tárgyalás – ha az EU nem módosít, nem lesz megállapodás

H I R D E T É S

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nagyon valószínűnek tűnik, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon, ha az EU a sarkalatos vitapontokban nem változtat hozzáállásán.

Johnson csütörtök este telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő a megbeszélés során hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a tárgyalási folyamat nagyon súlyos helyzetbe jutott, az idő rendkívül szűkös, és most már nagyon valószínűnek tűnik, hogy nem sikerül megállapodásra jutni, hacsak az EU hozzáállása nem módosul jelentősen.

Vámokat jelentene, ha nem lenne megállapodás

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kijelentette azt is, hogy ha nem születik megállapodás, az Egyesült Királyság és az EU barátként válik meg egymástól, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom az ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól, a jelenlegi átmeneti időszak lejárta után a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Az eddigi tárgyalási fordulókon nem sikerült megállapodni a szabadkereskedelmi egyezményről.

Továbbra is a halászat és az egyenlő versenyfeltételek vitatottak

A halászati szabályozás kérdésében Johnson hangsúlyozta: London nem tudná elfogadni, hogy az Egyesült Királyság legyen a világ egyetlen olyan szuverén országa, amelynek nincs befolyása arra, hogy ki férhet hozzá területi vizeihez, és olyan halászati kvótákkal legyen kénytelen szembesülni, amelyek rendkívül hátrányos helyzetbe hoznák saját halászati ágazatát.

Boris Johnson kifejtette, hogy az EU álláspontja ezen a téren “egyszerűen észszerűtlen”, és a megállapodáshoz jelentős elmozdulásra van szükség.

A Downing Street szóvivője csütörtök esti tájékoztatásában nem fejtette ki részletesen, hogy a halászati szabályozás pontosan milyen területein ütköznek az álláspontok. Korábban elhangzott brit értelmezések szerint ugyanakkor az EU állítólag korlátlan halászati hozzáférést kíván a brit területi vizekhez annak fejében, hogy a brit halászati szektor az átmeneti időszak után is hozzáférhessen az unió egységes belső piacához.

Arról nem szóltak, mikor folytatódnak a tárgyalások, de a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke arról állapodott meg, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak.

A Downing Street lényegesen borúlátóbb hangvételben számolt be a csütörtök esti telefonos megbeszélésről, mint Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság vezetője közölte: Johnsonnal együtt örömmel nyugtázta, hogy számos kérdésben jelentős előrelépést sikerült elérni. Ursula von der Leyen is hangsúlyozta, hogy különösen a halászat ügyében nagy nézetkülönbségeket kell áthidalni, és ez nagyon nehéznek ígérkezik. Közölte ugyanakkor, hogy a tárgyalások pénteken folytatódnak.

Fotó: AFP

Forrás: MTI

#Brexit #szabadkereskedelmiegyezmeny #EU #egyesultkiralysag

H I R D E T É S