blank

Kevesebb pénzük lesz a gazdáknak az új előírások miatt?

blank
blank

H I R D E T É S

Belgiumban sok termelő tart bevételkieséstől amiatt, hogy az uniós agrártámogatások bónuszait szigorú környezetvédelmi előírásokhoz kötik. A gazdák szerint túl gyors a változás.

Új környezetvédelmi előírásokat tartalmaz a KAP néven ismert Közös Agrárpolitika reformja. Ennek keretében prémiumot vezetnek be a gazdálkodók számára – fokozottan támogatnák azokat, akik  környezetbarát termelési módokra állnak át.  Azonban az első kalkulációk a gazdák számára kiábrándítóak.

A környezetvédelmi prémiumok megszerzéséhez a gazdák csökkenthetik a műtrágyázást, vagy műveletlenül hagyhatnak szántóföldeket. A bónusz a mezőgazdasági uniós támogatás negyedét jelenti majd 2023-tól. A Vallóniai Agrárszövetség támogatja a célokat, de szerintük túl gyors a változás: „Nem tudom, ki egyezne abba bele a polgárok közül, hogy a fizetése negyedét környezetvédelemre költi” nyilatkozta az Euronewsnak a szövetség elnöke.

A belga szakértők arra emlékeztetnek, hogy a szektor az elmúlt 30 évben már 20 százalékkal csökkentették a károsanyag-kibocsátást. Az új intézkedéseket bevezetéséről még folynak a kalkulációk a szektorban.

#mezogazdasag #unio #tamogatasok #belgium

H I R D E T É S