blank

Kínának van programja: nagy erőkkel helyreállít és technológiát fejleszt

blank
blank

H I R D E T É S

Jelentős adó- és járulékcsökkentéseket alkalmazott a kínai kormányzat az év első háromnegyedévében, hogy ezzel segítse a gazdaság helyreállását a koronavírus-járvány után. A január-szeptemberi időszakban az adó- és járulékcsökkentések mértéke meghaladta a 311,22 milliárd dollárt.

Helyreállítási programok a járvány után

A kormányzat egyebek mellett olyan segítő intézkedéseket hozott, amelyek lehetővé teszik a bajba jutott vállalatoknak, hogy későbbre halasszák adó- és járuléktartozásaik törlesztését.

A járvány által különösen hátrányosan érintett szektorokban – egyebek mellett a turizmusban vagy vendéglátásban – tevékenykedő vállalatok pedig az eddigi öt év helyett nyolc évre halaszthatják nettó működési veszteségeik elszámolását.

Az adóhatóság közlése szerint az év első kilenc hónapjában 7,5 százalékkal emelkedett az adófizetők száma Kínában a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kína, a jövő technológiai hatalma

A külföldi piacok megőrzése mellett a belföldi piacainak fejlesztését tervezi az ázsiai ország a következő öt évben. Magas szintű innováción és technológiai önellátáson keresztül szeretné megőrizni fejleszteni belső piacait, ehhez a nemzetközi együttműködésekre is számít.

Klímaváltozás, energia-átállás, közegészségügy, nemzetközi kutatások a következő periódus hívószavai.

A következő ötéves terv a foglalkoztatottság javítására is hangsúlyt fektet. Növelné a foglalkoztatottsághoz kapcsolódó támogatásokat egyes csoportok számára, célul tűzte ki a városi és vidéki bevételek emelkedését, fejlesztené az oktatás minőségét, az idősgondozást és a társadalombiztosítási rendszert.

Emelkedő GDP, ami jövőre még jobb lehet

Az elmúlt öt év alatt Kína gazdasága csaknem 15 ezer milliárd dollárral növekedett, az egy főre jutó bruttó hazai termék pedig meghaladta a 10 ezer dollárt. Kína részesedése a világgazdaságból 16,3 százalékra nőtt 2019-re.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte idei kínai GDP-növekedési előrejelzését, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.

Forrás: MTI

#Kina #ado #koronajarvany #gazdasagelenkites #piac

H I R D E T É S