blank

Lazítana az utazási korlátozásokon az Unió

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy lazítsák és egységesítsék az utazási korlátozásokat az unión belül. A bizottság szerint fölösleges karanténra kötelezni azokat, akik már mindkét védőoltást megkapták. Ha a szülők karanténmentességet kapnak, ez vonatkozna a velük utazó gyermekekre is. A hat éven aluli gyerekektől nem kérhetnének tesztek a belépéshez.

Ha a tagállamok is beleegyeznek a javaslatba, a teljesen védett uniós állampolgárok két hét múlva már szabadon utazhatnak Európában. Mindez azonban csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákra érvényes tudta meg az Euronews.

“Azt javasoljuk, hogy ne legyen teszteléshez kötött utazás és karantén a teljesen beoltott, vagy a betegségből felgyógyult emberek számára. Ez már sok tagállamban így van, de ennek függetlennek kell lennie attól, hová utazik az ember. Szeretnénk egységesíteni azt, hogy kit tekintünk teljesen immunizált embernek. 14 nappal a második oltás beadása után mondhatjuk el ezt valakiről” – mondta Didier Reynders uniós biztos.

Azok, akik nem esnek ebbe a kategóriába, az országuk színkódja alapján utazhatnának. A zöld zónából korlátozás nélkül, a narancssárgából teszteléssel, míg a vörös zónából karantén lehetőségével fogadhatnának embereket a tagállamok, de ez kiváltható lenne egy előzetes negatív teszttel.

Németország egyébként néhány napja változtatta Magyarország járványügyi besorolását, hazánk immáron nem tartozik a magas kockázati besorolású országok közé. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországról Németországba beutazó személyeknél megszűnnek a beutazási korlátozások – feltéve, hogy nem repülővel érkeznek.

#jarvany #ujranyitas #unio #utazas

H I R D E T É S