blank

Magyarországon volt a legnagyobb infláció

blank
blank

H I R D E T É S

Májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint. A múlt hónapban 2,0 százalékra, 2018 októbere óta a legmagasabbra emelkedett a pénzromlás.

A legmagasabb inflációt az Unióban Magyarországon regisztrálták májusban, 5,3 százalékost. Lengyelországban 4,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak egy év alatt, Luxembourgban pedig 4,0 százalékkal.

A legalacsonyabb inflációs ráta, mínusz 1,2 százalékos Görögországban alakult ki májusban. Máltán 0,2 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, Portugáliában pedig 0,5 százalékos.

Az árindex májusi éves emelkedéséhez az energiaárak 1,19 százalékponttal járultak hozzá, köszönhetően a 13,1 százalékos éves emelkedésnek, a szolgáltatások 0,45 százalékpontot emeltek a az indexen, a nem energiaipari termékek 0,19 százalékponttal, az élelmiszerek és élvezeti cikkek pedig 0,15 százalékponttal járultak hozzá.

A májusi infláció részben az alacsony bázisértékre, részben pedig a keresletnek a gazdaság újra indításával együtt járó felfutására vezethető vissza.

Forrás: Profitline

#inflacio #unio #magyarorszag #kereslet #penzugy

H I R D E T É S