blank

Már nem léphetnek be személyi igazolvánnyal a külföldön élő uniós polgárok Nagy-Britanniába

blank
blank

H I R D E T É S

Péntektől nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem Nagy-Britanniában élnek. A Nagy-Britanniában törvényesen letelepedett uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beutazhatnak az országba.

A brit belügyminisztérium mai tájékoztatójában leszögezi: a személyi igazolványok azon okmányok közé tartoznak, amelyekkel a határrendészet tapasztalatai szerint a legtöbb visszaélést elkövetik. A tárca szerint a határellenőrzési pontokon tavaly felfedezett hamis dokumentumoknak csaknem a fele az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban készült.

A minisztérium szerint a személyi igazolványokról közismert, hogy utazási okmányként nem biztonságosak, mivel még mindig vannak olyanok közülük, amelyek nem tartalmaznak biometrikus adatokat, de ezekkel nehezebb a büntetett előéletűekről összeállított adatbázisok ellenőrzése, mint az útlevelekkel.

Jóllehet az Európai Unióban már folyamatban van a személyi igazolványok új biztonsági szabványainak meghonosítása, még 5-10 évig forgalomban lesznek olyan igazolványok is, amelyek nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak, és ezeket az okmányokat könnyebb hamisítani, mint az útleveleket – áll a brit belügyminisztérium pénteki állásfoglalásában.

A tárca ugyanakkor megerősíti, hogy azok az EU-állampolgárok, akik törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában, legalább 2025-ig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz, mivel a brit kormány elkötelezte magát az itt élő uniós polgárok megszerzett jogosultságainak megvédése mellett.

A tárca statisztikája szerint meghaladta a 155 ezret azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért folyamodtak.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#igazolvany #hatarrendeszt #beutazas #nagy-britannia

H I R D E T É S